Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÜVENLİK POLİTİKASI KONSEPTİ VE ÖRNEK OLAY OLARAK ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NİN ÜÇÜNCÜ CEPHE STRATEJİSİ

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 10, 81 - 103, 30.06.2022

Öz

1648 yılında Vestfalya Sistemi Ulus Devlet nosyonunun uluslararası sisteme takdiminden bu yana ulus devletler uluslararası sistemin önemli bileşenlerinden birisi olmuştur. Teoride her biri bağımsız ve kendi ülkesinde tek hâkim, egemen olan bu devletlerin birbirileri ile olan ilişkilerini düzenleme ihtiyacı Milletlerarası Hukuk’un gelişmesi ile sonuçlanmıştır. Ancak milletlerarası hukuk sisteminde ceza hukukunda olduğu gibi bir suç ve ceza ilişkisi yoktur. Uluslararası Ceza Mahkemesi veya BM gibi uluslararası kuruluşların karar ve yaptırımları devletler tarafından, nadir tanımlanmış olan suçlar dışında, daha ziyade bir tavsiye kararı niteliğinde kabul edilmektedir. Buna da suç olarak görülen fiile karşılık gelen bir cezanın olmaması veya bu cezanın infazını uygulayacak bir merkezi otoritenin olmaması sebep olmuştur. Bu durumun uluslararası ilişkiler alanına yansıması Realizm’le olmuştur. Realizm taraftarı düşünürlerin teorilerini inşa ederken kendilerine ilham veren ve yol gösteren de uluslararası sistemi düzenleyecek bir otoritenin eksikliği sebebiyle, anarşik bir uluslararası ortamın var olduğu düşüncesidir. Ancak buradaki anarşik ortam tanımını denetim ve yaptırım eksikliği olarak okumak daha doğru olacaktır. Çünkü anarşik ortamla kastedilen kusursuz bir kaos ortamı değildir. Bu anarşik ortam tasavvuru Realistlerin de savunduğu üzere, güç dengesi, kendini güvende tutma ve beka konularının sistem içinde bir dönem ön plana çıkmasına sebep olmuştur. Bu düşüncelerin ve endişelerin sonucunda ise durumuna cevap olarak güvenlik teorileri ve yaklaşımları soruna çözüm iddiasıyla ortaya çıkmıştır. İşte bu çalışmada klasik güvenlikçi yaklaşımlardan bahsedilecek ve konuyu örneklendirmek adına da Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu takiben geliştirdiği güvenlikçi yaklaşımlardan birisi olan Üçüncü Cephe konsepti üzerinde durulacaktır.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • AHN, Byung-Joon (1976), Chinese Politics and the Cultural Revolution, University of Washington Press, Seattle.
  • BAJPAI, Kanti (2000), Human Security: Concept and Measurement, Kroc Institute for International Peace Studies, Notre Dame.
  • BAL, Mehmet Ali (2003), Modern Devlet ve Güvenlik, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, İstanbul.
  • BALDWIN, David A. (1993), Neorealism And Neoliberalism: The Contemporary Debate, Columbia University Press, New York.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Siyaset Bilimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Erkan Kıllıoğlu 0000-0002-3146-2609

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Kıllıoğlu, M. E. (2022). GÜVENLİK POLİTİKASI KONSEPTİ VE ÖRNEK OLAY OLARAK ÇİN HALK CUMHURİYETİ’NİN ÜÇÜNCÜ CEPHE STRATEJİSİ. Doğu Asya Araştırmaları Dergisi, 5(10), 81-103.

Doğu Asya Araştırmaları Dergisi (DAAD) I 2021 I abdurresit.karluk@hbv.edu.tr I

Bu eser Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) ile lisanslanmıştır.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) International License.